إِذَا وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ لَيْسَ لِوَقْعَتِهَا كَاذِبَةٌ
عید سعید غدیر بزرگترین عید اسلام است
واقعه غدیر تجلی امامت، ولایت است
واقعه غدیر تجلی اکمال دین و تمام نعمت است
واقعه غدیر زمینهساز ظهور منجی عالم بشریت است
عید سعید غدیر از چند جهت به عنوان بزرگترین عید اسلام است
جهت اول: عید قبولی حضرت امیر عَلَيْهِالسَّلام در امتحانهای سخت و طاقتفرسا است. حضرت امیر در تمامی امتحانها نه تنها قبول شد بلکه مدال هم آورد. مدالهای علی است: وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْري نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ. إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ. بَرَزَ الإِسلامُ کُلُّهُ اِلى الشِّرکِ کُلِّهِ. ضَربَةُ عَلِی یَومَ الخَندَقِ اَفضَلُ مِن عِبادَةِ الثّقلین. و سدالابواب الا بابه
جهت دوم: عید انتصاب حضرت امیر عَلَيْهِالسَّلام به امامت و ولایت است: يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّك. مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ، فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ
جهت سوم: روزی است که دین با تعیین امامت حضرت امیر عَلَيْهِالسَّلام تکمیل شد: الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ
جهت چهارم: روزی که با تعیین امامت حضرت امیر عَلَيْهِالسَّلام نعمتهای الهی کامل شد: وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي
جهت پنجم :روزی که دین اسلام با امامت حضرت امیر عَلَيْهِالسَّلام مرضی حق قرار گرفت: وَ رَضِيتُ لَكُمُ الإسْلامَ دِينًا
جهت ششم: روزی که با تعیین آن بزرگوار به عنوان جانشین و امام، دشمنان دین از نابودی دین ناامید شدند: الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ
واقعه غدیر
مراسم با شكوه حج به پايان رسيده بود و مسلماناني كه اعمال حج را از پيامبر (ص) آموخته بودند مكه را به قصد، يمن، شام، مصر، عراق و مدينه ترك گفتند، هنگامي كه به حوالي جحفه رسيدند، امين وحي در نقطهاي به نام غديرخم بر قلب نازنين رسول خدا فرود آمد و فرمود:
يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ
اي پيامبر آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده است، كاملا به مردم برسان
پیامبر گرامی اسلام از طرف خداوند تبارک و تعالی مأموریت مییابد مأموریت مهمی که اگر انجام نشود تمتم زحمات رسالت برباد میرود و گوئی پیامبر گرامی اسلام رسالتش را انجام نداده است
و إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَمَا بَلَّغْتَ رِسَالَتَهُ
این مأموریت مهم چیست که این چنین با اهمیت است؟ تعیین جانشین برای خود. همان گونه که حضرت سليمان عَلَيْهِالسَّلام حضرت آصف بن برخيا را و حضرت موسي عَلَيْهِالسَّلام يوشع بن نون را و حضرت عيسي عَلَيْهِالسَّلام شمعون را به اذن خداوند وصي خود گردانيد؛ پیامبر گرامی اسلام نیز باید برای خود جانشین قرار دهد
آن جانشین کیست؟ مولیالموحدین حضرت امیرالمؤمنین عَلَيْهِالسَّلام
از آن جائی که عدهای به نیت تصاحب جانشیتی بعد از پیامبر اسلام آورده بودند؛ انتصاب حضرت عَلَيْهِالسَّلام به مقام والای امامت و جانشینی خطراتی را برای حضرت رسول در برداشت چرا که تمام نقشههای آنان خنثی میکرد و به یقین دست به توطئه میزدند و این برای پیامبر خطر آفرین بود؛ بر این اساس خداوند حفظ و صیانت آن بزرگوار را خود به عهده گرفت
و َاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنْ النَّاسِ إِنَّ اللَّهَ لاَيَهْدِي الْقَوْمَ الْكَافِرِينَ
در آن هنگام رسول خدا فرمان توقف صادر كرد و فرمود:
آنانكه از جلو رفتند باز گردند و آنانكه از عقب ميآيند به جميعت بپيوندند.
هواي گرم و سوزان، طاقت افراد را ربوده بود، عدهاي قسمتي از رداي خويش را زير پا و قسمتي را روي سر گذاشته بودند، هنگام ظهر نماز جماعت به امامت رسول گرامي اسلام اقامه شد و چون حضرت خواست سخنراني كند از جهاز اشتران منبري ساختند و حضرت بر آن قرار گرفت.
دهها هزار مسلمان چون پروانه گرد شمع وجودش حلقه زدند حضرت رسول با حمد و ثناي خداوند شروع كرد و خبر از نزديكي زمان ارتحال داد و از مردم در مورد خود گواهي گرفت، همگي اقرار كردند كه تو رسالت خود را به خوبي انجام دادي و از هيچ كوششي در هدايت ما دريغ نكردي، سپس فرمودند:
من دو چيز گرانبها و گرانقدر كه وسيله رستگاري شما خواهد بود را بين شما به يادگار ميگذارم “قرآن” و “اهلبيتم” از آن ها جدا نشويد.
آنگاه حضرت امير عَلَيْهِالسَّلام را خواند، دست او را گرفت و در مقابل جمعيت بلند كرد تا همه او را دقيقا بشناسند؛ پس سه مرتبه فرمود:
مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ، فَهذا عَلِىٌّ مَوْلاهُ
أَللّهُمَّ والِ مَنْ والاهُ، وَ عادِ مَنْ عاداهُ و وَانْصُرْ مَنْ نَصَرَهُ، وَاخْذُلْ مَنْ خَذَلَهُ
پيامبر از جهاز اشتران فرود آمد مراسم باشكوه بيعت و ميثاق بر پا شد، با علي مصاحفه كردند و به او تبريك گفتند و با او عهد بستند كه چون پيامبر از فرامين او اطاعت كنند آنگاه به فرمان پيامبر مراسم با شكوه اجراي عقد اخوت بين مؤمنين اجرا گرديد، پيامبر با حضرت امير و اصحاب با يكديگر.
وقتي مراسم معرفي حضرت امير عَلَيْهِالسَّلام پايان پذيرفت، فرشته وحي و امين رسالت، بر قلب نازنین پيامبر نازل شد و فرمود:
الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ فَلا تَخْشَوْهُمْ وَاخْشَوْنِ
امروز کافران از ضربه زدن به دین شما مأیوس گشتند، پس از آنها بیمناک نشوید و تنها از من پروا داشته باشید
الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الإسْلامَ دِينًا
امروز دين شمار را كامل كردم ونعمت خود را برشما تمام نمودم و اسلام را به عنوان آئين جاودان براي شما پذيرفتم.
چرا که
با امامت نقشه دشمنان خنثی میشود: الْيَوْمَ يَئِسَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ دِينِكُمْ
با امامت رسالت کامل میشود: الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ
با امامت نعمت بر بندگان تمام میشود: وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي
با امامت است که مسلمانی مورد قبول قرار میگردید: وَرَضِيتُ لَكُمُ الإسْلامَ دِينًا
در این هنگام صداي تكبير به شكرانه اين نعمت بزرگ طنين انداز شد: الله اكبر
خداوندا سپاس بيكران كه دينت را كامل كردي، نعمتت را بر ما تمام نمودي و با امامت حضرت امیر اسلام را به عنوان آئين جاودان پسندیدی.
پیام غدیر چیست؟
- زمین خالی از حجت نمیماند: لَوْلا الْحُجَّةُ لَسَاخَتِ الارْضُ بِاَهْلِهَا . وَ بِيُمْنِهِ رُزِقَ الْوَري وَ بِوُجوُدِهِ ثَبَتَتِ الْأَرْضُ وَ السَّمَاء
- هدایت الهی در همه ادوار و ازمنه استمرار داشته و قطع شدنی نیست
- امامت استمرار ارسال رسل است: همان دلائلی که ارسال رسل را لازم و ضروری کرده، نصب جانشین به عنوان امام را نیز لازم و ضروری کرده است
- امامت از رسالت مهمتر و خطیرتر است
- پيروي از امامت پيروي از پيامبر است
چرا باید واقعه غدیر را بزرگ شمرد و زنده نگهداشت؟
- بزرگداشت شایسته واقعه غدیر مصداق تعظیم شعائر الهی است: وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ. و هر کس شعائر الهی را بزرگ دارد، این کار نشانه تقوای دلهاست
- بزرگداشت شایسته واقعه غدیر مصداق وَذَکِّرْهُمْ بِأَيامِ اللّهِ است. بعضي از زمانها بخاطر آن که در آن ظرف زمان، كار خدائي اتفاق افتاده است؛ به خداوند نسبت داده شده و از آن به ایام الله یاد میشود و باید آنها را یادآوری کرد. وَذَکِّرْهُمْ بِأَيامِ اللّهِ إِنَّ فِي ذَلِکَ لآياتٍ لِّکُلِّ صَبَّارٍ شَکُورٍ. یادآوری نشانهها و آیات وظيفه كساني است كه ميخواهند به دو وصف صَبَّارٍ شَکُورٍ متصف گردند.
- برگزاری شایسته مراسم جشن وسرور از وظائف قطعی شیعه به حساب می آید و در صدها روايت به آن تأكيد شده است. حضرت امام صادق عَلَیْهِالسَّلام می فرماید: شِیعَتُنا خُلِقُوا مِنْ فاضِلِ طِینِتِنا وَ عُجِنُوا بِماءِ وِلایَتِنا، یَحْزَنُونَ لِحُزْنِنا و یَفْرَحُونَ لِفَرَحِنا: شيعيان ما از سرشت و طینت ما آفريده شده اند و خمیرمایه آنان با ولایت ما عجين شده است، آنان با خوشي ما خوشحال و با ناراحتي ما ناراحتند.
- چون بزرگداشت شایسته واقعه غدیر سبب تقویت بنیان اسلام میشود، تاسوعا و عاشورا از انحراف حفظ میکند، از تکرار مجدد عاشورا جلوگیری میشود و زمینه ظهور منجی و مصلح جهانی را فراهم میکند.
زندهنگهداشتن و تعظیم عید سعید غدیر به چیست و چگونه است؟
زندهنگهداشتن و تعظیم عید سعید غدیر در گرو برگزاری مراسم شایسته جشن و سرور است و برگزاری مراسم شایسته جشن و سرور به رعایت آداب و شرائط، حدود و ثغور آن است.
آداب برگزاری مجالس جشن و سرور
- کارگزاران خبره و کارآزموده: مجالس جشن و سرور باید توسط کارگزاران خبره، کارآزموده برگزار شود تا سبب گسترش اسلام و تقویت دین گردد و از آفت، آسيب و انحراف حفظ شود. کسانی میتوانند مراسم جشن و سرور را شایسته برگزار کنند که دانش ديني و تخصص لازم را دارا باشند و در برنامهریزی، راهاندازی، هدایت، اداره و برگزاری مراسم دوره دیده، خبره و کارآزموده باشند.
- محتوای مراسم: مراسم بزرگداشت و تعظیم غدیر باید به گونهای باشد که ضمن ادخال سرور و شادی در قلوب شرکتکنندگان؛ در پایان بر دانش دینی و ایمان و اعتقاد آنان بیفزارید. در مراسم عید سعید غدیر باید فلسفه غدیر، تاریخ غدیر، تاریخ تحلیلی غدیر، داستانهای غدیر، اشعار غدیر، شب شعر، اتفاقات اثرگذار، اعمال بیستگانه شب و روز عید سعید غدیر، مسابقات محتوائی و تبیین وظیفه شیعه نسبت به غدیر با شیوههای نوین، متنوع، جذاب، شیرین، جوانپسند و شایسته مجلس عید بیان شود.
- منابع معتبر و مستند: مطالب ارائه شده در مراسم بزرگداشت و تعظیم غدیر باید برگرفته از منابع معتبر و مستند باشد تا تعبد شرکتکنندگان نسبت به دین و التزام آنان نسبت به وظائف دینی و تبعيت پذیری آنان نسبت به رهبران دینی بیشتر شود و از خرافه و بدعت و از آفت و آسیب، حفظ شوند. منبع شناسی، نخستین شرط سخنران، ذاکر، مداح، مجری و كارگزار مراسم است.
- حرکات وزین و اشعار شایسته: در مراسم بزرگداشت و تعظیم غدیر باید شأن مجلس و منزلت شرکتکنندگان به شایستگی رعایت شود و از لودگی، از آهنگهاى غربى و مجالس لهو و آن چه وهن شیعه و اسلام است به شدت پرهیز شود.
- پر شور و فراگیر: عید سعید غدیر باید مانند روز عاشورا پر شور و فراگیر، با شکوه و با عظمت برگزار گردد. همان گونه که در تاسوعا و عاشورا دستهجات عزاداری راه میاندازیم در عید سعید غدیر هم باید مجالس جشن و سرور برپا کنیم. همان گونه که در روز عاشورا نماز ظهر را با شکوه برگزار میکنیم؛ در روز عید غدیر نماز ظهر را با شکوه برگزار کنیم، همان گونه که در روز تاسوعا و عاشورا سفره میاندازیم و اطعام میدهیم؛ در روز عید سعید غدیر هم باید سفره بیندازیم و اطعام دهیم و چه پسندیده است که بخشی از خرجهای روز عاشورا که نذر ندارد به روز عید غدیر منتقل شود.
- در حقیقت: کسانی که به وظائف دینی اهتمام میورزند، به تمام معنی انسان متدین هستند، با خالق هستی ارتباط تنگاتنگ دارند، انسانهای معنوی، اخلاقی، متعبد و متعادل هستند بهترین کسانی هستند که میتوانند واقعه غدیر را بزرگ شمارند.
پیوند غدیر با عاشورا
زندهنگهداشتن و تعظیم عید سعید غدیر در گرو برگزاری مراسم با رعایت آداب و شرائط، حدود و ثغور است تا واقعه غدیر از خرافه و بدعت و از آفت و آسیب، حفظ شود.
اگر به واقعه غدیر زندهنگهداشته میشد؛ ما عزادار نميشديم. اگر ما در عيد سعید مبعث، عيد سعید فطر و عيد سعید قربان، عيد سعید غدير، عید جمعه و ايام مواليد اهل بیت عصمت و طهارت عَلَیْهِمالسَّلام، درست و شایسته عمل میكرديم؛ کار به خانه نشيني، آتش زدن در خانه، مصيبت بعد از مصیبت و شهادت بعد از شهادت نميكشيد و شیعه عزادار نمیشد.
اگر در تعظیم شعائر دینی تندروي یا كوتاهي نمیکردیم؛ بسياري از این مصائب بر دين وارد نمیشد.
به بیان دیگر
غدیر و عاشورا دو بال یک پروازند و پیوند ناکسستنی دارند، “عاشورا با نگاه به غدیر و از رهگذر غدير زنده نگهداشته میشود” و “تعظیم شایسته غدیر از تکرار عاشورای جلوگیری میکند”
همان گونه که کوتاهی در غدیر، عاشورا را به وجود آورد، بیتوجهی به موضوع غدیر سبب انحراف در عاشورا میشود.
پس بیائیم برای تعظیم شعائر دین، مراسم عید سعید غدیر را مستند، محتوائی، پرشور، فراگیر، همگانی، شایسته، با پذیرائی وزین و با آداب و شرائط برگزار کنیم.
چه کسانی درک صحیحی از پیام غدیر دارند؟
کسانی که با بصیرت و آگاهی، با تشخیص وظیفه و عمل بههنگام و با احساس مسئولیت در روزگار خود نقش آفرين شدند؛ درک صحیحی از پیام غدیر دارند. آنان که لیاقت حضور و ایفای نقش در نهضت و قیام اباعبدالله یافتند و توانستند در کربلا حماسه ماندگار و اثرگذار بوجود آورند، یا خالق و معمار انقلاب اسلامی که با درک صحیح و شایسته از دو واقعه غدیر و عاشورا، انقلاب اسلامی را به وجود آورد، اسلام را زنده کرد، ايران و ايراني را هویت بخشید؛ درک صحیحی از پیام غدیر داشتند و در عمل به پيام غدير موفق بودهاند.
آنانی که درک صحیحی از پیام غدیر نداشتند؛ در احساس مسئولیت، در تشخیص وظیفه و در عمل بههنگام عاجز ماندند در نتيجه در عمل به پيام غدير با کوتاهی یا تندروی؛ به افراط و يا به تفريط كشيده شدند.
اگر انحراف مسلمانان به واقعه غدیر، فاجعه کربلا را به وجود آورد و امام را به مسلخ برد و شیعه را عزادار کرد؛ متأسفانه امروز همان انحراف گریبانگیر ما شده است به این صورت که ما برای فاجعه کربلا و شهادت جانگداز سید و سالار شهیدان عزاداری میکنیم که به حق است اما توجهی به بزرگداشت شایسته غدیر نداریم و در حقیقت فقط به عزاداری می پردازیم و غدیر را رها کردیم و امروز همان گریبان بخشی ازمراسم مذهبی ما را گرفته است.
نتیجه کوتاهی نسبت به واقعه غدیر
آتشزدن در خانه و شکستن پهلوی و سقط فرزند زهرای اطهر محصول کوتاهی نسبت به واقعه غدیر است.
غصب خلافت و خانه نشینی حضرت امیر محصول کوتاهی نسبت به واقعه غدیر است.
جنگ جمل، جنگ صفین، جنگ نهروان و شهادت دلخراش قطب دایره امکان محصول کوتاهی نسبت به واقعه غدیر است.
اگر بر خورشید درخشان امامت و ولایت سبط رسول الله، صلح دلخراش تحمیل شد و سرانجام با زهر کین آن بزرگوار به شهادت رسید؛ محصول کوتاهی نسبت به واقعه غدیر است.
اگر هزاران فدائی دین همانند کمیل، حجر، میثم و … به مسلخ رفتند و به شهادت رسیدند محصول کوتاهی نسبت به واقعه غدیر است.
اگر صحنه دلخراش کربلا به وجود آمد، اگر عاشورا قلب بشریت را جریحه دار کرد، اگر امام و یارانش چاک چاک شدند، اگر بر پیکر آنان سم ستوران راندند، اگر سرهای قدسیان همه بر نیزهها رفت و در کوچه و بازار کوفه و شام گردانده شد، اگر خاندان عصمت و طهارت چون اجانب به اسارت رفتند و شیعه عزادار شد؛ به خاطر کوتاهی در امر غدیر بود.
نتیجه تندروی نسبت به واقعه غدیر
کسانی که بیتوجه به اهداف غدیر، به بهانه محبت به اهل بیت عصمت و طهارت، دست به اعمال خرافه و بدون سند زده و در دين انحراف ايجاد ميكنند؛ محصول تندروی در واقعه غدیر است.
کسانی که به بهانه دفاع از غدیر و به دفاع از حریم اهل بیت عصمت و طهارت، دانسته یا ندانسته یا مغرضانه با دامن زدن به اختلافات شیعه و سنی احساسات دیگر فِرَق اسلامی را تحریک کرده و علنی به دیگر مذاهب فحش و ناسزا مي گويند؛ محصول تندروی در واقعه غدیر است.
وجود تکفیری ها و داعش که بالاترین مشکل جهان اسلام است و كشورهای اسلامي را عربا عربا كرده و آتش خانمان سوز جنگ را برای مسلمانان به ارمغان آوردند؛ محصول تندروی در واقعه غدیر است.
کوتاهی یا تندروی هر دو یک حکم دارند
همه آن هائي كه نسبت به غدير كوتاهي كرده يا تند روي میکنند چه سنی وهابی و چه شيعه انگليسي هر دو لبه یک قیچیاند، هر دو با یک تیشه بر ریشه غدیر که همان اسلام ناب محمدی است می زنند.
دیدگاهتان را بنویسید