16 آذر روز دانشجو و جنبش دانشجویی

حضرت امام خمینی رحمت الله علیه دانشجویان را ذخایر این ملت می‌دانست و مقدرات آینده و شئونات مختلف کشور و اداره آن را در دست دانشجویان می‌دید و می‌فرمود: شما جوانان تحصیلکرده، مردان آتیه و فردا و رجال و شخصیت‌های آینده اجتماعید، باید به‌هوش و بیدار باشید و با تمامی عوامل عقب افتادگی و تفرق و ذلت ملت مبارزه کنید.


چهار ماه پس از کودتای ننگین ۲۸مرداد ۱۳۳۲ریچارد نیکسون، معاون رئیس جمهور آمریکا برای تقویت رژیم منحوس پهلوی به ایران آمد، این سفر با اعتراضات شدید دانشجویی در 16 آذر 1332منجر شد و سه نفر از دانشجویان در این واقعه به دست عوامل رژیم به شهادت رسیدند و این‌گونه جنبش دانشجویی رقم خورد.

 

قبل از انقلاب هر ساله دانشجویان در فضای خفقان با برگزاری تجمعات و تظاهرات ضداستکباری و ضداستبدادی؛ یاد و خاطره شهدای آن روز را گرامی داشته و بر تداوم جنبش دانشجویی کوشیده‌اند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این روز به نام روز دانشجو نام گرفت.

 

جنبش دانشجویی

جنبش دانشجویی که توسط دانشجویان مسلمان در  16 آذر 1332 کلید خورد؛ در قیام 15 خرداد 1342 ظهور و بروز پیدا کرد، در انقلاب اسلامی رشد کرد و با انقلاب فرهنگی شکل گرفت و با اشغال لانه جاسوسی آمریکا به اوج رسید و در دفاع مقدس بارور شد و امروز با خدمات ماندگار در عرصه علم و دانش، تحقیق و پژوهش و جهاد و خدمات‌رسانی عهده‌دار بزرگترین نقش در کشور است.

 

جنبش دانشجویی در ایران اسلامی همیشه ماهیت دینی، ارزشی، حماسی، آزادی‌خواهی و عدالت‌خواهی داشته و از نهضت اباعبدالله الحسین الهام گرفته است. جنبش دانشجویی همیشه ماهیتی ضداستکباری، ضدآمریکایی، ضد استبداد، ضد اختناق و ضد سازش داشته است.

 

رهبر انقلاب اسلامی در این زمینه می‌فرماید: جنبش دانشجوئی در کشور ما و در تاریخِ ثبت شده و شناخته شده‌ی خود، همیشه ضد استکبار، ضد سلطه، ضد استبداد، ضد اختناق و بشدت عدالتخواه بوده است.

 

جنبش دانشجویی به دلیل ماهیت دینی و ارزشی که داشته است با لیبرالیست با سوسیالیست با سرمایه‌داری با حزب توده با فدائیان خلق با منافقین با ملی‌گراها؛ هرگز همراه نشد و هرگز به افکار منحرف و حرکات عوام فریبی و پوپولیستی آلوده نشده است.

 

الزامات جنبش دانشجویی

حضرت امام خمینی رحمت الله علیه دانشجویان را ذخایر این ملت می‌دانست و مقدرات آینده و شئونات مختلف کشور و اداره آن را در دست دانشجویان می‌دید و می‌فرمود: شما جوانان تحصیلکرده، مردان آتیه و فردا و رجال و شخصیت‌های آینده اجتماعید، باید به‌هوش و بیدار باشید و با تمامی عوامل عقب افتادگی و تفرق و ذلت ملت مبارزه کنید.

 

برای عملی ساختن نقش بی‌بدیل دانشجویان بر اساس دیدگاه رهبر انقلاب اسلامی، باید جنبش دانشجویی در این زمینه نقش‌آفرینی کند و اگر جنبش دانشجویی بخواهد به درستی نقش‌آفرینی کند، اعضای آن:

 

  1. باید از لحاظ روحی، معنوی و اخلاقی خودساخته باشند و به تقویت مبانی معرفتی بکوشند.
  2. باید با روحیه ایمانی و انقلابی، خود را موتور پیشران حرکت کشور بداند و به پیشرفت علمی و تخصصی و تولید علم بپردازند و مرزهای دانش را درنوردند.
  3. باید امیدآفرین، آرمان‌خواه، گفتمان‌ساز و مطالبه‌گر باشند و برای گسترش جبهه‌ی انقلاب اسلامی بکوشند و از نظر توانایی‌های مدیریتی و تشکیلاتی خود را آماده کنند تا بتواند مدیریت کشور را بدست گیرند.
  4. باید در همه عرصه حضور چشمگیر داشته و با نظریه‌پردازی و ارائه طرح‌ها و پیشنهادهای سازنده، پیشتاز و پیش‌قدم‌ باشند تا بتوانند کشور را به قله پیشرفت و تمدن واقعی برسانند.
  5. باید در برابر تردید و نااُمیدی، انفعال و انحراف، محکم و استوار بایستند و از تحزب‌‌گرایی، انحصارطلبی، تقابل‌ با یکدیگر، .. به شدت بپرهیزند و مراقب سربازگیری بیگانه باشند.
  6. جنبش دانشجویی باید ضمن آسیب‌شناسی حرکت‌ جنبش‌ دانشجویی، با وادادگی بعضی از مسئولین، افکار منحرف بعضی از اساتید و محتواهای بیگانه با فرهنگ انقلاب و هویت ایرانی اسلامی بعضی از دروس؛ مبارزه کند و فاصله بوجود آمده بین دانشگاه و آرمان‌های انقلاب اسلامی را بردارد.
  7. جنبش دانشجویی اگر بخواهد به درستی نقش‌آفرینی کند؛ هم فعالیتش باید جهادی باشد و هم جهادش باید علمى باشد و هم نگاهش به آینده باید آرمانیباشد و هم تخصصش باید سرشار از تعبد و معنویت باشد.
  8. جنبش دانشجویی اگر این چنین شد؛ هم می‌تواند انقلاب را تداوم بخشد، هم می‌تواند کشور را در جنگ اقتصادی پیروز کند، هم می‌تواند هجمه فرهنگی را دفع کند، هم می‌تواند دستاوردهای خیره‌کننده‌ای را برای کشور به ارمغان آورد، هم می‌تواند کشور را از وابستگی نجات دهد و هم می‌تواند کشور را به شایستگی اداره نماید.

 

امید که جنبش دانشجویی، با کمک دانشجویان و اساتید متعهد، در برابر چالش‌های پیش‌روی دانشجو و دانشگاه، سرافراز بیرون بیاید.

نوشته های مشابه

← نوشته قبلی

نوشته بعدی →

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *