توبه و طلب مغفرت و آمرزش

توبه یک نعمت است و پذيرش آن از سوى خداوند، از نشانه‌هاى رحمت و لطف وسيع الهى است.


خداوند تبارک و تعالی در قرآن کریم مى‌فرمايد: «وَ هُو الّذى يَقبِلُ التَّوبَة مِن عِبادِه»([1]) و خدا کسى است که توبه بندگانش را مى‌پذيرد.

خداوند تبارک و تعالی در آیات قرآن کریم همه را به توبه دعوت می‌کند و مى‌فرمايد: «و تُوبُوا اِلى اللهِ جَمعياً اَيُّها المُؤمِنون لَعَلَکُم تُفلِحون»([2]) اى مؤمنان! همگى به سوى خدا باز گرديد تا رستگار شوید. «وَأَنِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ»([3]) و از پروردگار خود آمرزش بطلبيد، سپس به سوى او بازگرديد. «اِنَّ الله يُحِبُّ التَّوّابِين»([4]) قطعاً خداوند توبه کنندگان را دوست دارد. «و هُو الَّذى يَقبلُ التَّوبَة عَن عِبادِه و يَعفُوا عَنِ السّيّئات»([5]) او کسى است که توبه بندگانش را مى‌پذيرد و از گناهان مى‌گذرد.

خداوند تبارک و تعالی در قرآن کریم مؤمنان را به توبه حقیقی دعوت می‌کند و مى‌فرمايد: «يا ايّها الَّذينَ آمَنوا تُوبُوا اِلَى اللهِ تَوبَةً نَصُوحاً» اى کسانى که ايمان آورده‌ايد توبه حقيقى و خالص کنيد.

ترک گناه، پشيمانى از گناهان سابق، تصميم بر ترک گناه، جبران گناهانى که قابل جبران است با اداى حق الله و حق النّاس و استغفار با زبان، از ارکان توبه راستين است.

یکی از اهداف حج بیت الله الحرام و یکی از آداب مهم و یکی از اعمال لازم برای حاجی، توبه به درگاه الهی است. حاجی در سفر حج میهمان خداوند است، روا نیست با آلودگی به محضر حق وارد شود، باید از کرده ناپسند پشیمان شویم، از بدی‌ها بازگردیم، تصمیم بگیریم دیگر گِرد گناه نگردیم، آنگاه از پیشگاه خداوند تبارک و تعالی، مغفرت و آموزش، طلب نماید و کوتاهی‌ها را جبران نماییم و این حقیقت توبه است.

پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله در خطبه غدیریه می‌فرماید: «مَعاشِرَالنّاسِ، حُجُّوا الْبَیْتَ بِکَمالِ الدّینِ وَالتَّفَقُّهِ، وَلاتَنْصَرِفُوا عَنِ الْمشَاهِدِ إِلاّ بِتَوْبَةٍ وَ إِقْلاعٍ»([6]) ای مردم خدا را با دین کامل و دانش ژرف دیدار کنید و از زیارتگاه‌ها جز با توبه و جدا شدن از گناهان برنگردید.

امام صادق علیه السلام اوّلین وظایف حاجی را توبه دانسته و می‌فرماید: «إذا اَرَدْتَ الْحَجَّ اِغْسِلْ بِمَاءِ التَّوْبَةِ الْخَالِصَةِ مِنَ الذُّنُوبِ»([7]) هرگاه اراده حج کردی، با آب توبه خالص گناهانت را بشوی.

پس بیاییم از موقعیت بوجود آمده، بهترین استفاده را بکنیم و توفیق توبه و انابه را در این سفر زیارتی و معنوی از دست ندهیم ان شاءالله. 


[1].آیه 25 سوره شورا

[2].آیه 31 سوره نور

[3].آیه 3 سوره هود

[4].بخشی از آیه 222 سوره بقره

[5].بخشی از آیه 22 سوره شورا

[6]. الغدیر، ج1ص 151.

[7]. مصباح الشريعة جزء ۱ ص ۴۷.

نوشته های مشابه

← نوشته قبلی

نوشته بعدی →

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *