بازخوانی قیام عاشورا: دعوت عبیداللّه بن حرّ جعفی توسط امام حسین


دعوت عبیداللّه بن حرّ جعفی توسط امام حسین /

 

هنگامی که حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام با سپاه اندک خویش به منزل بنی‌مقاتل رسید، در آنجا خیمه‌ای توجّه‌اش را جلب کرد، پرسید: این خیمه از کیست؟ گفتند: عبیدالله بن حرّ جعفی، راهزن معروف عرب. آن بزرگوار حجّاج بن مسروق جعفی را به نزد او فرستاد. حجّاج به خیمه عبیدالله بن حرّ آمد، سلام کرد و گفت: ای فرزند حر! هدیه گران‌بها و ارمغان پر ارجی برای تو آورده‌ام و آن این که حضرت امام حسین علیه السلام تو را به یاری خود می‌طلبد، به او بپیوند تا به سعادت بزرگی نایل گردی.

عبیداللّه بن حرّ جعفی گفت: به خدا سوگند! من از شهر کوفه بیرون نیامدم مگر این که اکثر مردم این شهر، خود را برای جنگ با او و سرکوبی شیعیانش آماده میکردند و برای من مسلم است که او در این جنگ کشته خواهد شد و من توانایی یاری و کمک او را ندارم و اصلاً دوست ندارم که او مرا ببیند و من او را.

حجاج بن مسروق به نزد امام علیه السلام بازگشت و پاسخ عبیداللّه بن حرّ جعفی را به عرض وی رسانید در این هنگام خود امام با چند تن از اصحابش به نزد عبیداللّه بن حرّ جعفی آمد و او از امام استقبال نمود و خوشامد گفت و سپس حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام خطاب به وی چنین فرمود: «یَابْنَ الْحُرِّ! فَإِنَّ اَهْلَ مِصْرَکُمْ هذِهِ کَتَبُوا إِلَی وَ خَبَّرُونی أَنَّهُمْ مُجْتَمِعُونَ عَلی نُصْرَتی، وَ أَنْ یَقُومُوا دُونِی وَ یُقاتِلُوا عَدُوِّی، وَ أَنَّهُمْ سَأَلُونِی الْقُدُومَ عَلَیْهِمْ، فَقَدِمْتُ» ای پسر حرّ! همشهریان تو این نامه‌ها را برایم نوشتند و خبر دادند که همگی بر یاری من متّفق شده‌اند و در کنار من ایستاده و با دشمنانم پیکار خواهند کرد. و از من خواستند که نزدشان بروم و من نیز آمدم.

«وَ لَسْتُ أَدْرِی الْقَوْمَ عَلی ما زَعَمُوا، لاَنَّهُمْ قَدْ أَعانُوا عَلی قَتْلِ ابْنِ عَمِّی مُسْلِمِ بْنِ عَقیل وَ شیعَتِهِ وَ أَجْمَعُوا عَلَی ابْنِ مَرْجانَةَ عُبَیْدِاللّهِ بْنِ زِیاد یُبایِعُنِی لِیَزیدَ بْنِ مُعاوِیَةَ» ولی گمان نمی‌کنم که آنان بر عهدشان پایدار بمانند، زیرا آنان بر کشتن پسر عمویم مسلم بن عقیل و یارانش همکار شدند و همگی با پسر مرجانه عبیدالله بن زیاد که از من می‌خواهد با یزید بیعت کنم، همراه شده‌اند.

«وَ أَنْتَ یَابْنَ الْحُرِّ فَاعْلَمْ أَنَّ اللّهَ عَزَّ وَ جَلَّ مُؤاخِذُکَ بِما کَسَبْتَ وَ أَسْلَفْتَ مِنَ الذُّنُوبِ فِی الْاَیّامِ الْخالِیَةِ، وَ أَنَا أَدْعُوکَ فِی وَقْتِی هذا اِلی تَوْبَة تُغْسَلُ بِها ما عَلَیْکَ مِنَ الذُّنُوبِ، وَ أَدْعُوکَ إِلی نُصْرَتِنا أَهْلَ الْبَیْتِ» و تو ای پسر حرّ بدان! به یقین خداوند در برابر کارهایی که انجام داده‌ای و گناهانی که در ایّام گذشته مرتکب شده‌ای، از تو بازخواست خواهد کرد، و من تو را به یاری خاندان اهل‌بیت فرا می‌خوانم باشد تا با آب توبه گناهانت را شستشو دهی.

«فَإِنْ أُعْطِینا حَقَّنا حَمِدْنَا اللّهَ عَلی ذلِکَ وَ قَبِلْناهُ، وَ إِنْ مُنِعْنا حَقَّنا وَ رُکِبْنا بِالظُّلْمِ کُنْتَ مِنْ أَعْوانی عَلی طَلَبِ الْحَقِّ»[1] اگر حقّمان را به ما دادند خدا را بر آن شکر کرده و می‌پذیریم و اگر آن را از ما بازداشتند و به ظلم و ستم بر ما چیره شدند تو در طلب حق، از یاوران من خواهی بود و در هر دو صورت زیانی نخواهی دید.

عبیداللّه بن حرّ جعفی گفت: به خدا سوگند! من می‌دانم که هر کس از فرمان تو پیروی کند، به سعادت و خوشبختی ابدی نایل شده است ولی من احتمال نمی‌دهم که یاری من، به حال تو سودی داشته باشد؛ زیرا در کوفه کسی را ندیدم که مصمم به یاری و پشتیبانی شما باشد و به خدا سوگندت می‌دهم که از این امر معافم بدار زیرا من از مرگ سخت گریزانم، ولی اینک اسب معروف خود را به حضورت تقدیم می‌کنم اسبی که تا حال به وسیله آن دشمنی را تعقیب نکرده‌ام جز این که به او رسیده‌ام و هیچ دشمنی با داشتن این اسب مرا تعقیب ننموده است مگر اینکه از چنگال او نجات یافته‌ام.

حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام در پاسخ وی چنین فرمود: «اَمَّا اِذا رَغِبْتَ بِنَفْسِک عَنّا فَلا حاجَةَ لَنا فِى فَرَسِک وَلا فِیک» حال که در راه ما از نثار جان امتناع می‌ورزی ما نیز نه به تو نیاز داریم و نه به اسب تو، آنگاه این آیه را تلاوت کرد: «وَما کنْتُ مُتَّخِذَ الْمُضِلِّینَ عَضُداً»[2] ، زیرا من از افراد گمراه برای خود کمک نمی‌گیرم.

آنگاه امام این جمله را نیز اضافه نمود: «وَانِّى اَنْصَحُک کما نَصَحتَنِى اِنِ اسْتَطَعْتَ اَنْ لا تَسْمَعَ صُراخَنا وَلا تَشْهَدَ وَقْعَتَنا فَافعَلْ فَوَاللّه لا یسْمَعُ واعِیتَنا اَحَدٌ وَلا ینْصُرُنا اِلاّ اَکبّهُ اللّه فى نارِ جَهَنَّمَ» همان گونه که تو بر من نصیحت نمودی من نیز نصیحتی به تو می‌کنم، تا می‌توانی خود را به جای دوردستی برسان تا صدای استغاثه ما را نشنوی و جنگ ما را نبینی؛ زیرا به خدا سوگند! اگر صدای استغاثه ما به گوش کسی برسد و به یاری ما نشتابد خدا او را در آتش جهنم قرار خواهد داد.

در روایت دیگری آمده است که حضرت فرمود: «یَابْنَ الْحُرِّ ما جِئْناکَ لِفَرَسِکَ وَ سَیْفِکَ، إِنَّما أَتَیْناکَ لِنَسْأَلَکَ النُّصْرَةَ، فَإِنْ کُنْتَ قَدْ بَخِلْتَ عَلَیْنا بِنَفْسِکَ فَلا حاجَةَ لَنا فِی شَیء مِنْ مالِکَ» ای فرزند حرّ ما به قصد اسب و شمشیرت نیامدیم، ما آمدیم تا از تو یاری بطلبیم. اگر از تقدیم جانت در راه ما دریغ می‌ورزی، هیچ نیازی به مالت نداریم.

«قَدْ سَمِعْتُ رَسُولَ اللّهِ صلی الله علیه وآله وَ هُوَ یَقُولُ: مَنْ سَمِعَ داعِیَةَ أَهْلِ بَیْتی، وَ لَمْ یَنْصُرْهُمْ عَلی حَقِّهِمْ إِلاَّ أَکَبَّهُ اللهُ عَلی وَجْهِهِ فِی النّارِ»[3] من از رسولخدا شنیدم که می‌فرمود: هر کس فریاد استغاثه اهل بیت مرا بشنود و به یاریشان نشتابد خداوند وی را به رو در آتش دوزخ اندازد.

 


[1]. . فتوح ابن اعثم، ج 5، ص 130-132.

[2]. . سوره کهف آیه 51.

[3]. . فرسان الهیجاء، الحیدریه، ج1، ص142-141.


فهرست کامل کتاب بازخوانی قیام عاشورا:
  1. پیش گفتار
  2. بخش اوّل
  3. اولین اقدام حضرت امام حسین در جواب والی مدینه
  4. بازخوانی سخنان امام حسین در جواب والی مدینه
  5. چهار گزینه پیش رو
  6. بخش دوّم
  7. پاسخ امام حسین به پیشنهاد خفت بار مروان
  8. بازخوانی پاسخ امام حسین به پیشنهاد مروان بن حکم
  9. بخش سوّم
  10. سخنان امام حسین علیه السلام در کنار قبر پیامبر
  11. بازخوانی دو سخن امام حسین علیه السلام
  12. بخش چهارم
  13. پاسخ امام حسین علیه السلام به عمر اَطرف
  14. بازخوانی پاسخ امام حسین علیه السلام به عمر اَطرف
  15. بخش پنجم
  16. پاسخ امام حسین علیه السلام به اُم سلمه
  17. بازخوانی پاسخ امام حسین علیه السلام به ام سلمه
  18. بخش ششم
  19. پاسخ امام حسین علیه السلام به محمد حنفیه
  20. بازخوانی پاسخ امام حسین به محمد حنفیه
  21. بخش هفتم
  22. وصیت نامه امام حسین علیه السلام
  23. بازخوانی وصیت نامه امام حسین علیه السلام
  24. چه مفسده‌ای پیش آمده بود که با نصیحت اصلاح نمی‌شد
  25. حضرت امام حسین علیه السلام از ما چه انتظاری دارد؟
  26. بخش هشتم
  27. انتخاب مسیر حرکت امام حسین به سمت مکّه
  28. بازخوانی تعیین مسیر حرکت امام حسین علیه السلام
  29. بخش نهم
  30. تلاوت قرآن کریم هنگام خروج از مدینه و ورود به مکّه
  31. بازخوانی تلاوت آیات قرآن توسط امام حسین علیه السلام
  32. بخش دهم
  33. سخن امام حسین در پاسخ عبداللّه بن عمر
  34. بازخوانی جواب امام حسین به عبداللّه بن عمر
  35. بخش یازدهم
  36. نامه امام حسین علیه السلام به بنى‌هاشم
  37. بازخوانی نامه امام حسین به بنى‌هاشم
  38. بخش دوازدهم
  39. خطبه امام حسین علیه السلام در مکّه
  40. بازخوانی خطبه امام حسین علیه السلام
  41. یکی از مظاهر کمال
  42. بخش سیزدهم
  43. پاسخ امام حسین به پیشنهاد عبداللّه بن زبیر
  44. بازخوانی پاسخ امام حسین به عبداللّه بن زبیر
  45. بخش چهاردهم
  46. دعوت عبیداللّه بن حرّ جعفی توسط امام حسین
  47. بازخوانی دعوت عبیداللّه بن حرّ توسط امام حسین
  48. بخش پانزدهم
  49. پذیرایی از لشکر حر توسط امام حسین علیه السلام
  50. بازخوانی اقدام امام حسین در پذیرایی از لشکر حر
  51. بخش شانزدهم
  52. حرکت هوشمندانه‌ی امام حسین در عصر تاسوعا
  53. رمز گشائی حرکت هوشمندانه‌ی امام حسین
  54. پیش نیاز مبارزه و جهاد
  55. بخش هفدهم
  56. سفارش امام حسین علیه السلام به زینب کبری
  57. بازخوانی سفارش و توصیه امام حسین به زینب کبری
  58. سه وظیفه سنگین
  59. زینب کبری چگونه توانست خون را بر شمشیر پیروز کند
  60. بخش هجدهم
  61. منشور جهانی آزادگی امام حسین علیه السلام
  62. بازخوانی منشور جهانی آزادگی امام حسین
  63. منابع

برای دریافت رایگان فایل pdf کتاب بازخوانی قیام عاشورا اینجا کلیک نمایید.

نوشته های مشابه

← نوشته قبلی

نوشته بعدی →

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *